Hasta Kısıtlama ve İmmobilizasyon - Bakır, Gizem (Kardiyovasküler Hastalıklarda Hemşirelik Rehberi, 2024)
Sağlık bakım hizmetlerinde fiziksel kısıtlama uygulaması, hastaların yataktan düşmesini engellemek, ajitasyonu olan hastaların saldırgan davranışlarını kontrol altına alarak kendilerine zarar vermelerinin önüne geçmek, yatağa bağımlı olan hastaların vücut pozisyonlarını korumak, hastaların üzerinde bulunan elektrot, intravenöz katater gibi tıbbi malzemelerin farkında olmadan çıkarmasına engel olmak için kısıtlama uygulamaları kullanılmaktadır. Kısıtlama uygulamaları sağlık kurumlarında hasta güvenliğini sağlamak için yaygın olarak kullanılan yöntemlerden biridir. Fiziksel kısıtlama doğru uygulanmadığında hastaya zarar verebileceğinden tartışmalı bir konudur. Tartışmalı bir konu olarak kabul edilmesine rağmen ani bilinç değişiklikleri, eşlik eden hastalıklar, nörolojik defektlere sebep olan komplikasyonlar veya hastalıklar dünya genelinde olduğu gibi ülkemizde de kısıtlama uygulamasının kullanılmasının kaçınılmaz olduğu durumları da beraberinde getirmiştir. Fiziksel kısıtlama hasta güvenliğini ve uygulanan tedavinin devamını sağlamak için hasta faydasına uygulanan bir yöntemdir. Gerekli yasal prosedürlere uyulması, alternatif çözüm yollarını geliştirilmesi, doktor kararı ile uygulanıp sonlandırılması gerektiği ve en son yöntem olarak kullanılması gerektiği vurgulanmaktadır. Hemşirelerin bilgilerinin aralıklı olarak hizmet içi eğitimlerle güncellenmesi, değişen prosedürler ve talimatlar ile ilgili bilgi verilmesi sağlanmalıdır. İmmobilizasyon ise çeşitli sebeplerle uzun süreli yatak istirahati sonrasında kas gücü ve kuvvetinin azalması çeşitli problemlere yol açmaktadır. Kısıtlamanın immobilizasyon dönemlerinde kullanılması hasta tekelinde değerlendirilmeli ve klinik takibinin iyi yapılması sağlanmalıdır. In healthcare services, physical restraint applications are used to prevent patients from falling out of bed, to control the aggressive behavior of agitated patients and prevent them from harming themselves, to protect the body positions of bedridden patients, and to prevent patients from unknowingly removing medical supplies such as electrodes and intravenous catheters. Restraint applications are one of the methods widely used to ensure patient safety in healthcare institutions. Physical restraint is a controversial issue because it can harm the patient when not applied correctly. Although it is considered a controversial issue, sudden changes in consciousness, concomitant diseases, complications or diseases that cause neurological defects have brought about situations where the use of restraint applications is inevitable in our country as well as all over the world. Physical restraint is a method applied for the benefit of the patient to ensure patient safety and the continuation of the applied treatment. It is emphasized that the necessary legal procedures should be followed, alternative solutions should be developed, it should be applied and terminated by a doctor's decision and should be used as the last method. It should be ensured that the knowledge of nurses is updated periodically with in-service trainings and that they are informed about changing procedures and instructions. Immobilization, on the other hand, causes various problems due to the decrease in muscle strength and power after long-term bed rest for various reasons. The use of restraint during immobilization periods should be evaluated at the patient's discretion and good clinical follow-up should be ensured.