Hasta Güvenliği ve Mahremiyeti - Kalkan, Esra (Kardiyovasküler Hastalıklarda Hemşirelik Rehberi, 2024)
Hasta güvenliği, sağlık hizmetleri sunumu sırasında bireylere zarar verme riskini azaltmayı hedefleyen önlemleri kapsar. Hemşireler, hasta güvenliği kültürünün oluşturulmasında kritik bir rol oynayarak hastaların sorunlarını hızlıca tespit edebilirler. Sağlık kuruluşlarında iletişim eksiklikleri, sistem ve insan kaynaklı hataların başlıca nedenleri olduğu görülmektedir. Ülkemizde 2017 yılında güncellenen Hasta ve Çalışan Güvenliği Yönetmeliği, güvenli hizmet sunumunu ve risklerin ortadan kaldırılmasını hedefler. Hemşirelik yaklaşımları, cerrahi birimlerde hasta güvenliğini sağlamak için önem taşır. Hastanemizde, hasta kimliklendirmesi ve potansiyel güvenlik risklerinin değerlendirilmesi gibi uygulamalarla hasta güvenliği sağlanmaktadır. Hasta mahremiyeti ise, bireylerin özel bilgilerine saygı gösterilmesiyle ilgilidir. Uluslararası düzeyde Lizbon Bildirgesi, hasta mahremiyetini güvence altına almıştır. Hastanemizde, hasta mahremiyetinin korunması için çeşitli önlemler alınmakta, tıbbi bilgiler yalnızca hasta izniyle paylaşılmaktadır. Sağlıkta Kalite Standartları doğrultusunda hasta mahremiyeti fiziksel, psikolojik ve sosyal boyutlarda ele alınmakta ve çeşitli stratejiler önerilmektedir. Bu bağlamda, hasta mahremiyetinin korunması, sağlık hizmetlerinin kalitesini artıran önemli bir unsurdur. Patient safety encompasses measures aimed at reducing the risk of harm to individuals during the provision of healthcare services. Nurses play a critical role in establishing a culture of patient safety by promptly identifying patient issues. In healthcare institutions, communication deficiencies are identified as primary causes of both system and human errors. In Turkey, the Patient and Employee Safety Regulation, updated in 2017, aims to ensure safe service delivery and eliminate risks. Nursing approaches are essential for ensuring patient safety in surgical units. In our hospital, practices such as patient identification and the assessment of potential safety risks contribute to patient safety. Patient privacy pertains to the respect for individuals' personal information. At the international level, the Lisbon Declaration has secured patient privacy. Various measures are implemented in our hospital to protect patient privacy, with medical information shared only with patient consent. According to Health Quality Standards, patient privacy is addressed in physical, psychological, and social dimensions, with various strategies proposed. In this context, safeguarding patient privacy is a vital element that enhances the quality of healthcare services.