Mesleki Kas İskelet Sistemi Hastalıkları - Kayacan, Nergis (Kas İskelet Sistemi ve Kemik Sağlığı, 2024)
Mesleki kas iskelet sistemi hastalıkları (MKİH), çalışma süresince fiziksel ve psikososyal risklere maruziyete bağlı olarak gelişen hareket kısıtlılığı, sakatlık ve ağrı ile seyredebilen hastalıklardır. MKİH önlenebilir oluşu, risk faktörleri ile sık karşılaşılması, yaygın sağlık sorunlarına neden olması yönleriyle önemli bir halk sağlığı sorunudur. Sık görülmesine karşın MKİH; neden sonuç ilişkisinin doğrudan gösterilememesi, etyolojilerinin multifaktörel olması ve işe bağlı etkilenimin zaman zaman gözden kaçabilmesi, benzer semptomların iş dışı nedenlere bağlı olarak da oluşabilmesi (spor aktiviteleri, hobiler…) nedenleriyle tanının doğrulanması oldukça zor görülmektedir MKİH’nın önlenmesine yönelik ulusal düzeydeki girişimleri geliştirebilmek için öncelikle Türkiye’deki durumun saptanması zorunludur. Mevcut durum ortaya konulduktan sonra saptanan riskler halk sağlığı ve iş sağlının temel yaklaşımı olan multidisipliner yaklaşımla farklı bilim dallarının birlikte çalışması sonucu azaltılabilir. Verilere dayalı olarak bilinenin ötesinde çok daha fazla olduğu düşünülen MKİH olgularının, sadece şikayetlere ve bulgulara dayalı tedavileri, hastalığın görünmeyen kısmının büyümesine ve üzerinin örtülmesine neden olacaktır. Occupational musculoskeletal diseases (OCD) are diseases that develop due to exposure to physical and psychosocial risks during work and can progress with movement restriction, disability and pain. OCD is an important public health problem in terms of being preventable, frequently encountered with risk factors and causing widespread health problems. Despite its frequency, it is seen as quite difficult to confirm the diagnosis of OCD due to the fact that the cause and effect relationship cannot be directly demonstrated, their etiology is multifactorial and work-related effects can sometimes be overlooked, and similar symptoms can also occur due to non-work-related reasons (sports activities, hobbies, etc.) In order to develop national level initiatives for the prevention of OCD, it is first necessary to determine the situation in Turkey. After the current situation is determined, the identified risks can be reduced as a result of the multidisciplinary approach, which is the basic approach of public and occupational health, and the collaboration of different branches of science. Treatment of MCID cases, which are thought to be much more common than what is known based on data, based solely on complaints and findings will cause the invisible part of the disease to grow and be covered up.