Kemik Tümörlerinde Radyolojik Bulgular - Tobcu, Eren (Kas İskelet Sistemi ve Kemik Sağlığı, 2024)
Kemik tümörleri arasında primer malign olanlar, primer benign tümörlere ve kemik metastazlarına kıyasla oldukça nadir rastlanır. Radyolojik yöntemler, özellikle direk grafiler, kemik tümörlerinin tanısında ve malign-benign ayrımının yapılmasında önemli rol oynar. Ayrıca, bazı primer kemik tümörlerinin özelliklerini belirlemekte de bu yöntemler fayda sağlar. Kemik tümörlerinin radyografik teşhisi için yapılan değerlendirmeler, lezyonun düzenli bir şekilde incelenmesini ve belirli radyografik kriterlere odaklanmayı gerektirir. Bu kriterler, öncelikli olarak geleneksel radyografilerde tanımlanmış olsa da, bilgisayarlı tomografi (BT) görüntüleri üzerinden de değerlendirilebilir. Dikkate alınması gereken önemli radyografik unsurlar arasında; tümör lokalizasyonu, sınır özellikleri ve geçiş zonu, periosteal reaksiyon, mineralizasyon durumu, lezyon boyut ve sayısı ile yumuşak doku bileşenlerinin varlığı yer alır. Radyografik bulgular çoğu zaman tanıda yardımcı olur, ancak kesin teşhis için klinik veriler ve bazı durumlarda histopatolojik incelemeler gereklidir. Klinik değerlendirmede hastanın yaşı önemli bir faktördür; radyolojik incelemelerde ise tutulan kemiğin ve kemiğin hangi bölümünün etkilendiği dikkate alınmalıdır. Bu faktörler, kemik tümörlerinin tanısında ilk aşamada değerlendirilmesi gereken temel unsurlar olup, tanıya ulaşmada önemli ipuçları sunar. Among bone tumors, primary malignant ones are significantly rarer compared to primary benign tumors and bone metastases. Radiological techniques, particularly plain radiographs, play a crucial role in the diagnosis of bone tumors and in distinguishing between malignant and benign lesions. Additionally, these methods are helpful in characterizing certain primary bone tumors. The radiographic evaluation of bone tumors involves a systematic analysis of the lesion and focusing on specific radiographic criteria. Although these criteria are primarily defined based on conventional radiographs, they can also be applied to computed tomography (CT) scans. Key radiographic features to consider include tumor location, margin characteristics and transition zone, periosteal reactions, degree of mineralization, lesion size and number, as well as the presence of soft tissue components. While radiographic findings often aid in diagnosis, definitive diagnosis requires clinical data and, in some cases, histopathological examinations. In clinical assessment, the patient's age is a critical factor, and in radiological evaluations, the specific bone and the affected region of the bone should be considered. These factors provide essential clues in the initial approach to diagnosing bone tumors and are key elements in reaching an accurate diagnosis.