Diabetes Mellitus ve Kas İskelet Sistemi - Paşalı Kilit, Türkan (Kas İskelet Sistemi ve Kemik Sağlığı, 2024)
GİRİŞ: Diabetes mellitus (DM) iskelet kas sistemi ve eklemlerle ilişkili çok sayıda komplikasyonla birliktedir. Bu bölümde, diyabetin kas-iskelet sistemi üzerine etkileri anlatılmıştır.GELİŞME: DM ile ilişkili kas iskelet hastalıkları; el, omuz, alt ekstremite ve omurga bölgesini etkileyen hastalıklar olarak gruplandırılmıştır. Karpal tünel sendromu, dupuyturen kontraktürü, fleksör tenosinovit, diabetik sklerodaktili , kısıtlı eklem mobilitesi DM bağlı el tutulumlarındandır. DM bağlı omuz tutulumlarından, adeziv kapsülit, rototor kuf tendinopatisi , kalsifik tendinit , kısıtlı eklem mobililitesi sayılabilir. Nöropatik artropati, DM kas infarktüsü , dizin osteoartriti alt ekstremite tutuluma bağlı görülen diyabete bağlı hastalıklardır. Omurga da ise diffüz ididaopatik hiperosteozis görülebilir. Osteoporozda diyabetik bireylerde kemik sistemini etkileyen önemli sağlık sorunudur.SONUÇ: El veya omuz rahatsızlıklarının görülme sıklığı diyabetli hastalarda kontrollerden daha yüksektir ve diyabetin süresiyle ilişkilidir, ancak tipiyle ilişkili değildir. El anormallikleri yaygındır. Kırık riski, hem tip 1 hem de tip 2 diyabetli bireylerde, kemik mineral yoğunluğuna (KMY) ek olarak diyabet süresi, glisemik yönetim, diyabetle ilişkili komplikasyonlar, kemik kalitesi, tedavi ve düşme riski gibi faktörler nedeniyle artabilir. INTRODUCTION: Diabetes mellitus (DM) is associated with numerous complications related to the musculoskeletal system and joints. In this section, the effects of diabetes on the musculoskeletal system are explained.DEVELOPMENT: DM-related musculoskeletal diseases are grouped as diseases affecting the hand, shoulder, lower extremity and spine region. Carpal tunnel syndrome, dupuyturen contracture, flexor tenosynovitis, diabetic sclerodactyly, limited joint mobility are DM-related hand involvements. DM- related shoulder involvements include adhesive capsulitis, rotator cuff tendinopathy, calcific tendonitis, and limited joint mobility. Neuropathic arthropathy, DM muscle infarction, and knee osteoarthritis are diabetes-related diseases seen due to lower extremity involvement. Diffuse idiopathic hyperostosis can be seen in the spine. Osteoporosis is also an important health problem affecting the bone system in diabetic individuals.CONCLUSION: The incidence of hand or shoulder disorders is higher in diabetic patients than in controls and is related to the duration of diabetes, but not to the type. Hand abnormalities are common. The risk of fracture may increase in individuals with both type 1 and type 2 diabetes due to factors such as duration of diabetes, glycemic management, diabetes-related complications, bone quality, treatment, and fall risk, in addition to bone mineral density (BMD).