Osteoporoz ve Egzersiz - Yılmaz, Muhammet; Harmancı, Halit (Kas İskelet Sistemi ve Kemik Sağlığı, 2024)
Teknolojik yenilikler günlük hayat için elzem birçok kolaylıklar getirmektedir. Bu yenilikler ve sağlamış olduğu kolaylıklara paralel olarak artan hareketsiz yaşam tarzı kaslar üzerinde kuvvet kaybına ve kemik kütlesinde azalmaya neden olabilmektedir. Hareketsiz bir yaşam tarzına ek olarak yaşlanmaya eşlik eden ve bireylerin yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyen hastalıklardan biri de osteoporoz hastalığıdır. Cinsiyet ayırt etmeksizin her bireyde görülmekle beraber özellikle menopoz sonrası kadınlarda görülme oranı erkeklere kıyasla daha fazladır. Son yıllarda, en yaygın küresel sağlık sorunlarından biri konumuna gelen osteoporoz hastalığın önlenmesi için farmakolojik ve farmakolojik olmayan farklı tedavi yöntemleri mevcuttur. Farmakolojik tedavinin ilaca bağımlılığı tetiklemesi ve bazı yan etkileri uzmanları alternatif tedavi yöntemlerine yönlendirmiştir. Egzersizin kardiovasküler sağlık, kilo kaybı, diyabet gibi birçok yönden insan sağlığı ve yaşam kalitesi üzerine etkileri bilinmekle beraber, yapılan çalışmalar egzersizin osteoporozun etkilerini minimize edebileceği, azalan kemik mineral yoğunluğunun neden olduğu düşme ve kırık riskini azaltabileceği düşüncesini de öne sürülmüştür. Sonuç olarak evrensel bir sağlık sorunu olan osteoporoz hastalığından korunmak için çocukluktan itibaren hayatın vazgeçilmez bir parçası olarak egzersiz programlarına (özellikle ek ağırlık ile yapılan kuvvet antrenmanlarına) katılım sağlamak her yaş ve cinsiyetten birey için önem arz etmektedir. Technological innovations bring numerous essential conveniences to daily life. However, the increasingly sedentary lifestyle that parallels these innovations and conveniences may lead to loss of muscle strength and decreased bone mass. In addition to a sedentary lifestyle, osteoporosis is one of the diseases that accompany aging and negatively affect individuals' quality of life. While osteoporosis can affect individuals regardless of gender, its prevalence is notably higher in postmenopausal women compared to men. In recent years, osteoporosis has become one of the most widespread global health issues, and various treatment methods, both pharmacological and non-pharmacological, exist for its prevention. The potential for drug dependence and certain side effects associated with pharmacological treatments has led experts to explore alternative therapeutic approaches. While the benefits of exercise on cardiovascular health, weight loss, diabetes management, and overall human health and quality of life are well-established, studies have also suggested that exercise may minimize the effects of osteoporosis and reduce the risk of falls and fractures caused by decreased bone mineral density. In conclusion, to prevent osteoporosis, a universal health concern, it is crucial for individuals of all ages and genders to incorporate exercise programs (particularly strength training with additional weights) into their lives as an indispensable component, beginning from childhood.