Kas, Tendo ve Tendo Kılıflarının Hastalıkları - Alakuş, İbrahim and Altuğ, Muhammed Enes (Veteriner Genel Cerrahi, 2024)
Ekonomik kalkınma çabalarının sürdürüldüğü ülkemizde ekonomik istikrarın sağlanmasında hayvancılığa önemli görevler düşmektedir. Çünkü hayvancılık sektörü istihdam ve ihracata katkıda bulunmakta, milli geliri artırmakta ve et, süt, tekstil, deri, kozmetik, ilaç sanayisine hammadde sağlamaktadır. Yani hayvancılık hem birçok sektöre ham madde sağlarken hem de birçok sektörün piyasası olma durumundadır. Hayvanlarda hastalıklar meydana geldiğinde et, süt ve döl verimi olumsuz yönde etkilenir. Sindirim, solunum, üriner vb. sistemlerin hastalıklarında olduğu gibi kas, tendo ve tendo kılıflarının hastalıkları da hayvanların verimini etkilemektedir. Hayvancılığa dolayısıyla ülke ekonomisine olan katkıları nedeniyle bu bölümde ağırlıklı olarak sığırlarda görülen kas, tendo ve tendo kılıflarının hastalıkları ele alınmıştır. Bu hastalıklar kalıtsal ve edinsel olarak meydana gelebilmektedir. Kalıtsal olan hastalıkların veteriner hekim tarafından tanınması, ilgili hastalığın nesilden nesile aktarılmasının önlenmesi için büyük önem arz etmektedir. Edinsel olarak ortaya çıkan hastalıklarda ise hastalık nedenlerinin anlaşılması ve bu nedenlere yönelik önlemler alınması gerekmektedir. Her ne kadar önlemler alınsa da dikkatsizliğe veya travmaya bağlı olarak edinsel hastalıklar şekillenebilmektedir. Bu bölümde kas, tendo ve tendo kılıflarıyla ilgili şekillenen kalıtsal ve edinsel hastalıkların tanımlanması ve tedavisine yönelik bilgilere yer verilmiştir. Animal husbandry plays an important role in ensuring economic stability in our country, where economic development efforts are ongoing. The livestock sector contributes to employment and exports, increases national income, and provides raw materials for the meat, milk, textile, leather, cosmetics, and pharmaceutical industries. In other words, while animal husbandry supplies raw materials to many sectors, it also serves as a market for them. Once diseases occur in animals, meat, milk, and reproductive productivity are negatively affected. As with diseases of the digestive, respiratory, urinary, and other systems, diseases of muscles, tendons, and tendon sheaths also impact animal productivity. Due to the contributions of animal husbandry to the national economy, this section primarily addresses the diseases of muscles, tendons, and tendon sheaths observed in cattle. These diseases can be hereditary or acquired. Recognizing hereditary diseases is crucial for veterinarians to prevent the transmission of these conditions from generation to generation. In the case of acquired diseases, it is essential to understand their causes and take precautions against them. Although precautions may be taken, acquired diseases can still arise due to negligence or trauma. This section provides information on the identification and treatment of both hereditary and acquired diseases related to muscles, tendons, and tendon sheaths.