Deri ve Derialtı Bağdoku Hastalıkları - Orhun, Ömer Tarık; Deveci, Mehmet Zeki Yılmaz (Veteriner Genel Cerrahi, 2024)
Hayvanlarda dermatolojik hastalıklar, deri, tüy, tırnak ve mukozal yüzeylerde görülen yaygın sağlık sorunlarıdır. Bu hastalıklar çeşitli nedenlere dayanabilir: alerjik reaksiyonlar, parazitik enfeksiyonlar, bakteriyel ve mantar enfeksiyonları, hormonal dengesizlikler ve otoimmün hastalıklar bunlar arasında yer alır. Bakteriyel enfeksiyonlar, deri yüzeyinde veya daha derin katmanlarda oluşabilir, çoğunlukla bir yaralanma veya bağışıklık sisteminin zayıfladığı durumlarda ortaya çıkar. Hormonal hastalıklar ise, örneğin hipotiroidi, ciltte kuruluk, tüy dökülmesi ve enfeksiyona yatkınlık gibi belirtiler gösterir. Erken teşhis ve tedavi önemlidir çünkü dermatolojik sorunlar, tedavi edilmediğinde daha ciddi sağlık problemlerine yol açabilir. Tedaviye yönelik topikal ilaçlar, beslenme değişiklikleri, antiparaziter tedaviler ve bazen cerrahi yöntemler kullanılabilir. Dermatologic diseases in animals are common health problems of the skin, coat, nails and mucosal surfaces. These diseases can be based on a variety of causes: allergic reactions, parasitic infections, bacterial and fungal infections, hormonal imbalances and autoimmune diseases. Bacterial infections can occur on the surface of the skin or in deeper layers, most often caused by an injury or a weakened immune system. Hormonal diseases, such as hypothyroidism, can cause symptoms such as dry skin, hair loss and susceptibility to infection. Early diagnosis and treatment is important because dermatologic problems can lead to more serious health problems if left untreated. Treatment may include topical medications, dietary changes, antiparasitic treatments and sometimes surgery.