Yangı ve Yangısal Bozukluklar - Orhun, Ömer Tarık; Deveci, Mehmet Zeki Yılmaz (Veteriner Genel Cerrahi, 2024)
Hayvanlarda yangısal (inflamatuvar) bozukluklar, vücudun uyaranlara karşı verdiği yanıt sonucu ortaya çıkmaktadır. Yangısal süreçler genellikle enfeksiyonlar, travmalar, otoimmün hastalıklar veya alerjik reaksiyonlardan kaynaklanır. İnflamasyon, vücudun kendini koruma mekanizması olarak başlasa da uzun süreli veya kronik hale geldiğinde dokulara zarar verebilir ve farklı sistemlerde ciddi sorunlara yol açabilir. Örneğin, eklem yangısı (artrit) köpeklerde yaygın bir sorundur ve ağrı, şişlik ve hareket kısıtlılığına yol açar. Sindirim sisteminin yangılanması (gastroenterit) ise kusma, ishal ve iştah kaybına neden olabilir. Otoimmün hastalıklarda ise vücudun bağışıklık sistemi kendi sağlıklı dokularını hedef alarak hasara yol açar. Yangısal hastalıkların yönetiminde, nedenin doğru tespiti önemlidir. Tedavi sürecinde antienflamatuvar ilaçlar, bağışıklık baskılayıcılar ve uygun beslenme stratejileri kullanılabilir. Bazı yangısal hastalıklar kronik seyredebilir ve düzenli kontrol gerekebilir. Erken teşhis, tedavi başarısını artırır ve hastanın yaşam kalitesini yükseltir. Inflammatory disorders in animals are the result of the body's response to stimuli. Inflammatory processes are often caused by infections, trauma, autoimmune diseases or allergic reactions. Although inflammation starts as a self-protection mechanism, when it becomes prolonged or chronic, it can damage tissues and cause serious problems in different systems. For example, inflammation of the joints (arthritis) is a common problem in dogs, causing pain, swelling and limited mobility. Inflammation of the digestive system (gastroenteritis) can cause vomiting, diarrhea and loss of appetite. In autoimmune diseases, the body's immune system targets its own healthy tissues, causing damage. In the management of inflammatory diseases, it is important to identify the cause correctly. Anti-inflammatory drugs, immunosuppressants and appropriate nutritional strategies can be used in the treatment process. Some inflammatory diseases may be chronic and require regular follow-up. Early diagnosis increases treatment success and improves the patient's quality of life.