Operasyon Öncesi ve Sonrası Bakım - Alakuş, İbrahim and Yurtal, Ziya and Alakuş, Halil (Veteriner Genel Cerrahi, 2024)
Operasyon yapılması gereken bir hastanın uygun şekilde iyileşebilmesi için operasyon öncesi bakım, uygun operasyon prosedürü ve operasyon sonrası bakım süreçlerinin tam ve eksiksiz uygulanması gerekmektedir. Operasyon öncesi bakım hastanın hastaneye girişinden anesteziye alınıp operasyon masasında ensizyonun atılmasına kadar olan süreci; operasyon sırası hastaya ensizyonun yapılmasından son dikiş atılmasına kadar olan süreci; operasyon sonrası bakım ise hastanın son dikişi atıldıktan sonra anesteziden uyandırma için yapılması gereken uygulamalardan başlayıp tamamen iyileşene kadar olan süreci kapsamaktadır. Operasyon öncesi bakıma önem verilmemesi hastaya yanlış anestezi protokolü, yanlış operasyon kararı ve yanlış operasyon prosedürünün seçilmesine; operasyon sonrası bakımın doğru yapılmaması ise başarılı geçen bir operasyon sürecinin olumsuz bir şekilde sonuçlanmasına neden olabilir. Operasyon sonrası süreçle ilgili sıklıkla dikkatten kaçan konulardan biri hasta sahibine bilgi aktarımının tam ve eksiksiz yapılmaması veya hasta sahibinin bu durumu önemsememedir. Bu durum hasta için olumsuz sonuçlara neden olur ve hastaya ikinci bir operasyon gerekebilir. Burada unutulmaması gereken konulardan biri operasyonu başarılı geçen bir hastanın iyileşmesi için operasyon prosedürünün doğruluğu kadar operasyon sonrası bakım da önemlidir. Özetle operasyon başarısını etkileyen faktörler arasında operasyon öncesi ve sonrası bakım önemli bir yere sahiptir. Bu bölümde operasyon öncesi ve sonrası bakımda yapılması ve yapılmaması gereken uygulamalar hakkında bilgi verilmiştir. For a patient requiring surgery to recover effectively, it is essential to implement complete and thorough preoperative care, an appropriate surgical procedure, and postoperative care processes. Preoperative care is the period from the patient's admission to the hospital until they are anesthetized and positioned on the operating table for the incision. Intraoperative care is the period from the incision to the final suture, while postoperative care starts with the procedures required to wake the patient from anaesthesia after the final suture and continues until complete recovery. Failure to pay attention to preoperative care may lead to an incorrect anaesthesia protocol, wrong decisions regarding the operation, and selection of an inappropriate surgical procedure, while inadequate postoperative care may result in negative outcomes, even after a successful operation. One of the most overlooked aspects of the postoperative period is either not providing complete and accurate information to the patient's owner or the patient's owner not taking the given information seriously. This can lead to negative outcomes for the patient and may require a second operation. One of the key points to remember here is that postoperative care is just as important as the accuracy of the surgical procedure in ensuring a proper recovery process for a patient who has undergone a successful operation. In summary, among the factors affecting the success of the operation, preoperative and postoperative care holds significant importance. This section provides information about practices that should and should not be performed in preoperative and postoperative care.