Enjeksiyon, Ensizyon, Punksiyon, Dikiş Gereçleri ve Dikiş Yöntemleri - Yener, Kerem (Veteriner Genel Cerrahi, 2024)
Bu bölümde, enjeksiyon, ensizyon, punksiyon ve cerrahi dikiş yöntemleri ele alınmaktadır. Veteriner hekimlikte enjeksiyonlar, ilaçların veya serumların hayvana doğru bir şekilde verilmesi amacıyla çeşitli yollarla uygulanır. Bu yollar arasında intravenöz, intramusküler ve deri altı enjeksiyonlar öne çıkar. Enjeksiyon noktalarının doğru seçimi, tedavi etkinliği için kritik öneme sahiptir. Ayrıca, cerrahi dikişler, yaraların iyileşmesini hızlandırarak enfeksiyon riskini azaltır. Doğru dikiş malzemeleri ve teknikleri kullanılarak cerrahi müdahaleler hayvanların sağlığını iyileştirmeye yardımcı olur. In this chapter, injection, incision, puncture and surgical suturing methods are discussed. In veterinary medicine, injections are administered by various routes for the correct administration of drugs or serums to the animal. Among these methods, intravenous, intramuscular and subcutaneous injections stand out. The correct selection of injection points is critical for treatment efficacy. In addition, surgical sutures reduce the risk of infection by accelerating the healing of wounds. Surgical interventions using the correct suturing materials and techniques help to improve the health of animals.