Riskli Yenidoğanın Bakımı - Çakırlı, Merve (Anne ve Yenidoğan Sağlığı, 2024)
Gelişen teknoloji ve yenidoğan yoğun bakım koşulları ile birlikte riskli yenidoğanların hayatta kalma şansları artmıştır. Ancak bununla paralel olarak morbidite ve kronik hastalık oranları da artış göstermiştir. Hipoksi, respiratuvar distres sendromu, sepsis, nekrotizan enterokolit, hiperbilirubinemi, hipoglisemi riskli yenidoğanlarda sıklıkla karşılaşılan sorunlardan bazılarıdır. Bu sorunlar erken dönemde tanılanmadığında veya bebeklere uygun bakım sağlanmadığında ileriki dönemde gelişimsel ve nörolojik gerilik gibi pek çok problemin oluşmasına zemin hazırlamaktadır. Bu nedenle riskli yenidoğanların bakımında; ileriki yaşlarında gelişebilecek sağlık problemlerini önlemeye yönelik girişimlerde bulunmak, sağlıklı bebeklerle benzer yaşam şansını yakalamasını sağlamak ve yaşam kalitesini arttırmak öncelikli hedeflerimiz arasında olmalıdır.