Sağlıklı Yenidoğanın Bakımı - Pekyiğit, Aylin (Anne ve Yenidoğan Sağlığı, 2024)
Yenidoğan ekstrauterin yaşamın ilk süreçlerinde vücut fonksiyonlarını stabilize etmek için çabalar. Sağlıklı bir yenidoğanın temel bakım gereksinimlerinin güvenilir bilgilerle karşılanması büyük önem taşır. Bu bakım gereksinimlerinden biri de yenidoğanın hijyenik bakımıdır. Literatürde ebeveynlerin yenidoğanın bakım ihtiyaçlarını karşılarken yanlış ya da eksik bilgilerle uygulama yaptıkları belirlenmiştir. Oysa hassas popülasyon içinde yer alan her yenidoğanın doğumdan itibaren özel bakıma ihtiyacı vardır. Bu bakım ihtiyacı, yenidoğanın fizyolojik ve psikolojik gereksinimlerini içermektedir. Yenidoğanın gereksinimlerinin yetersiz ve bilinçsiz verilen bakım yenidoğanda sepsise neden olabilir. Sepsis sonucu yenidoğan ölümleri meydana gelebilir. Yenidoğan döneminde yaşanan ölümler çocukluk döneminde yaşanan ölümlerin neredeyse yarısını oluşturmaktadır. Bu nedenle yenidoğanın enfeksiyonlardan korunması, kaliteli temel hijyenik bakım gereksinimlerinin karşılanması, mortalite ve morbitite oranlarının düşürülmesi açısından önemlidir.