Dünyada ve Türkiye’de Yenidoğan Sağlığı - Deniz, Ayşe Özge (Anne ve Yenidoğan Sağlığı, 2024)
Yaşamın ilk 28 gününü kapsayan yenidoğan dönemi, morbidite ve mortalite açısından hassas bir süreçtir. Bu nedenle yenidoğan sağlık düzeyinin değerlendirilmesi ve gerekli iyileştirmelerin yapılabilmesi amacıyla çeşitli göstergeler kullanılmaktadır. Bu göstergeler ülkelerin kalkınma düzeyini ve bunun sağlığa yansımasını gösterir. Ayrıca ileriye yönelik sağlık politikalarının belirlenmesi açısından önemlidir. Dünyada ve Türkiye’ de yenidoğan sağlığına yönelik birçok strateji geliştirilmiş ve olumlu gelişmeler olmuştur. Buna rağmen gelişmiş ülkelerdeki oranlar göz önüne alındığında, birçok ülkenin yenidoğan sağlığı konusunda hala istenilen düzeyde olmadığı ve ülkelerarası eşitsizliklerin artarak devam ettiği görülmektedir. Bu nedenle ülkelerin anne ve bebeklere sunulan sağlık hizmetleri ve yenidoğan bakımının iyileştirilmesi alanlarına yoğunlaşılması gerekmektedir.