Gebeliğin Oluşumu - Dağlı, Elif; Karacan, Emine (Anne ve Yenidoğan Sağlığı, 2024)
Gebelik, yeni bir canlının meydana gelmesinde kadın ve erkek üreme hücrelerinin birleşmesi sonucu başlayan ve doğumla sona eren bir olaydır. Gebelik, obstetrik olarak 40, embriyolojik olarak 38 haftalık bir süreçtir ve obstetrik olarak son adet tarihinin ilk gününden itibaren, embriyolojik olarak ise fertilizasyon ile başlar. Fertilizasyonla birlikte iki haftalık evre, ikinci haftanın sonundan sekizinci haftaya kadar devam eden embriyonik evre ve sekinci haftanın sonundan doğuma kadar fetal evre aşamaları gerçekleşir. Gebelikte fizyolojik, biyokimyasal ve anatomik pek çok değişiklik meydana gelir. Gebelikte bu değişiklikler, fetüsün gelişimi için gerekli olan normal adaptasyon mekanizmalarıdır. Fetüsün gelişimi devam ederken, yetişkin sağlığını etkileyen mekanizmalar da olgunlaşmaya başlar. Fetüsün intrauterin dönemde yaşadığı olumlu veya olumsuz tüm deneyimleri, gelecekteki sağlık durumunu etkileyebilmektedir.