Fiziksel-Sosyal Rehabilitasyon ve Rehabilitasyon Hemşireliği Pratikleri - Uçar, Mehmet; Çapuk, Hüseyin (Güncel Hemşirelik Pratikleri, 2024)
Giderek artan yaşlı nüfus, iş kazaları, psikiyatrik hastalıkların artışı, engelli nüfustaki artışlar, kronik hastalıklar gibi etkenlerle dünyada rehabilitasyon kavramı daha da önem kazanmıştır. Rehabilitasyon, fizyolojik ve anatomik bozuklukları kısmen veya tamamen gidererek bireylerin fiziksel bağımsızlık kazanmasını amaçlayan bir tedavi yöntemidir. Rehabilitasyon gereksinimlerinin ciddiyetine göre primer, sekonder ve tersiyer olmak 3 çeşit koruma türü vardır. Rehabilitasyon hemşiresi, ekibin ayrılmaz ve en önemli parçalarından biridir. Rehabilitasyon bireyin daha sonradan sağlık kurumlarına olan gereksinimini azaltarak bireyin sağlığına kavuşma süresini azaltır ve bozulmuş olan organ ya da sistemin kapasitesin arttırarak yaşam kalitesini yükseltir. Rehabilitasyon hemşiresinin genel olarak tanılama, koordinasyon, teknik ve fiziksel bakım, bakım verme, iyileşmeye yardım, emosyonel destek, aile katılımının sağlanması ve eğitim verme gibi görevlere sahiptir. With the increasing elderly population, work accidents, rise in psychiatric diseases, increase in the disabled population, and chronic diseases, the concept of rehabilitation has gained more importance worldwide. Rehabilitation is a treatment method aimed at enabling individuals to gain physical independence by partially or completely remedying physiological and anatomical disorders. According to the severity of rehabilitation needs, there are three types of protection: primary, secondary, and tertiary. The rehabilitation nurse is an indispensable and significant part of the team. Rehabilitation reduces the individual's subsequent need for health institutions, shortens the time for the individual to regain health, and improves the quality of life by increasing the capacity of the impaired organ or system. The rehabilitation nurse generally has tasks such as diagnosis, coordination, technical and physical care, caregiving, assistance in recovery, emotional support, ensuring family involvement, and providing education.