Erişkin Onkoloji Hastalarında Ağrı Semptomuna Yönelik Güncel Hemşirelik Yaklaşımları - Doğan, Candan (Güncel Hemşirelik Pratikleri, 2024)
Kanser, mutasyona uğrayan hücrelerin kontrolsüz şekilde çoğalmaya devam etmesi ve çeşitli doku ve organlarda yayılım gösteren bir hastalık grubudur. Evrensel ölüm nedenleri arasında kanser ikinci sırada yer almaktadır. Kanser yükü birey, aile, toplum ve sağlık sistemleri üzerinde fiziksel, psikososyal, ekonomik olumsuz etkilere neden olur. Fiziksel semptomlar arasında yaygın olarak deneyimlenen kanser ağrısı hastanın yaşam kalitesi, tedavi sürecine uyumu ve psikososyal iyilik halini olumsuz etkiler. Kanser bakım sürecinde kritik öneme sahip olan ağrı yönetimi disiplinler arası bir yaklaşım gerektirir ve uygun durumlarda hem farmakolojik hem de farmakolojik olmayan tedavileri içermelidir. Hemşirelerin bakım süreci boyunca hastalar ile iletişim halinde olması etkin ağrı yönetimini gerçekleştirmede önemli bir faktördür. Bütünleşik terapi uygulamaları kanser ağrısı yönetiminde etkin olarak kullanılmaktadır. Holistik hemşirelik uygulamaları ile bütünleşik terapi uygulamaları benzer felsefeye dayanmaktadır. Onkoloji hemşirelik uygulamalarında ağrı yönetiminde kanıta dayalı bütünleşik uygulamaları yaygınlaştırılarak hemşirelik bakımın kalitesi ve etkinliğini artıma olasılığı olabilir. Cancer is a group of diseases in which mutated cells continue to multiply uncontrollably and spread to various tissues and organs. Cancer is the second leading cause of universal death. The burden of cancer causes physical, psychosocial and economic negative effects on the individual, family, society and health systems. Cancer pain, which is commonly experienced among physical symptoms, negatively affects the patient's quality of life, compliance with the treatment process and psychosocial well-being. Pain management, which is of critical importance in the cancer care process, requires an interdisciplinary approach and should include both pharmacological and non-pharmacological treatments when appropriate. The communication of nurses with patients throughout the care process is an important factor in achieving effective pain management. Integrated therapy practices are effectively used in cancer pain management. Holistic nursing practices and integrated therapy practices are based on similar philosophies. There may be a possibility of increasing the quality and effectiveness of nursing care by disseminating evidence-based integrated practices in pain management in oncology nursing practices.