Halk Sağlığı Hemşireliğinin Bağımlılıkların Önlenmesindeki Rolü ve Etkili Müdahale Yöntemleri - Çapuk, Hüseyin; Yiğit, Muhammet Faruk (Güncel Hemşirelik Pratikleri, 2024)
Madde kullanım bozukluğu, bireylerin fiziksel ve psikolojik sağlıklarını ciddi şekilde etkileyebilecek önemli bir halk sağlığı sorunudur. Hemşireler, özellikle halk sağlığı hemşireleri, bu sorunun erken tespiti ve müdahalesinde kritik bir rol oynamaktadır. Madde kullanım bozukluğu olan bireylerin değerlendirilmesinde, kullanılan maddenin türü, miktarı, alım yolu ve kullanım süresi gibi faktörler dikkate alınmalıdır. Ayrıca, bireylerin aile, iş ve sosyal çevre üzerindeki etkileri de göz önünde bulundurulmalıdır. Erken müdahale, bu sorunun toplum sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerini azaltmada önemli bir strateji olarak öne çıkmaktadır.Hemşireler, bu süreçte bireylere tedaviye başlama kararını aldırabilmek için rehberlik ederken, aynı zamanda kaynakların etkin kullanımını ve sağlık hizmetlerinin iyileştirilmesini sağlamakla da sorumludurlar. Bağımlılığın önlenmesinde etkili yöntemler kullanarak toplum sağlığının korunmasına önemli katkılarda bulunabilirler.Sonuç olarak, halk sağlığı hemşireleri madde kullanım bozukluğuyla mücadelede kritik bir rol oynamaktadır. Erken tespit, eğitim, danışmanlık ve tedaviye yönlendirme gibi müdahalelerle toplum sağlığının iyileştirilmesine katkı sağlarlar. Hemşirelerin bu alandaki eğitimlerinin artırılması, farkındalık oluşturulması ve etkili müdahale yöntemlerinin yaygınlaştırılması büyük önem taşımaktadır. Substance use disorder is an important public health problem that can seriously affect the physical and psychological health of individuals. Nurses, especially public health nurses, play a critical role in the early detection and intervention of this problem. In the assessment of individuals with substance use disorders, factors such as the type, amount, route of intake and duration of use should be taken into consideration. In addition, the impact on the individual's family, work and social environment should also be taken into consideration. Early intervention is an important strategy to reduce the negative effects of this problem on public health.In this process, nurses are responsible for guiding individuals to make the decision to start treatment, while at the same time ensuring the effective use of resources and the improvement of health services. They can make important contributions to the protection of public health by using effective methods in the prevention of addiction.In conclusion, public health nurses play a critical role in the fight against substance use disorder. They contribute to the improvement of public health through interventions such as early detection, education, counseling and referral to treatment. Increasing the training of nurses in this field, raising awareness and disseminating effective intervention methods are of great importance.