Mütareke’den Millî Mücadele’ye: Kemalettin Kamu’nun Şiirlerinde Bağımsızlık Kavramı ve Mustafa Kemal Atatürk - Karaca Yalçın, Hünkar (Cumhuriyet’in 100. Yılında 100 Türk Yazar, 2024)
“Gurbet şairi” olarak bilinen Kemalettin Kamu şiire Osmanlı Devleti’nin yıkılma döneminde başlamış, ata yurdu olan Erzurum’un işgal edilişine şahitlik etmiş, işgalin yaşadığı yere de yaklaşma tehlikesi ile de göç etmek zorunda kalmıştır. Şairin bu zor yılları onun şiirine büyük etki etmiştir. İlk dönem şiirlerinden son şiirlerine kadar yaşadıklarını kaleme alan şair için vatan ve bağımsızlık önemli kavramlar olmuştur. İstanbul ve İzmir’in işgaline de şahitlik eden Kemalettin Kamu bu iki önemli şehri de şiirlerinde birçok kere ele almıştır. Ezan, bayrak ve millet kavramlarının sıklıkla geçtiği bu şiirlerinde destansı bir duyuş vardır ve bu şehirlerin düşman işgalinden ne pahasına olursa olsun kurtarılacağını vurgulamıştır. Vatanı konu ettiği şiirlerinde ön plana çıkan konulardan biri de annelerdir. Şair, toprağı yurt eden Anadolu kadınına da şiirlerinde yer vermiş onların da bu var olma mücadelesindeki yerini anlatmıştır. Sakarya Savaşı, Gelibolu mücadelesi gibi savaşlara da şiirlerinde yer veren şairin şiirlerinde Mehmetçik de oldukça önemli bir yer edinir. Cumhuriyetin kurulmasından sonra ise Cumhuriyet ilkelerini benimseyen şair, şiirlerinde Mustafa Kemal Atatürk’e olan hayranlığını ve cumhuriyet kavramını konu etmiş şiirlerde Anadolu köylüsünü yüceltmiştir. Bu çalışmada Kemalettin Kamu’nun şiirlerinde önemli yeri olan vatan, bağımsızlık kavramları ve Mustafa Kemal Atatürk’e yazdığı şiirler ele alınmıştır.