Cumhuriyet Çocuğu Füruzan ve Füruzan Yazınında Cumhuriyet Değerlerinin Bir Temsili - Öner Gündüz, Başak (Cumhuriyet’in 100. Yılında 100 Türk Yazar, 2024)
Türk edebiyatında öykü ağırlıklı olmak üzere, roman, şiir, oyun, gezi yazısı, röportaj, çocuk kitabı türlerinde eserler veren Füruzan, sosyal eşitsizliği yalın bir dille anlattığı özgün bir yazın atmosferi oluşturur. Cumhuriyet döneminin önemli bir aydını Füruzan, öğretmeni saydığı yazarlar ve düşünürlerden beslenerek entelektüel gelişimini yaşam boyu sürdürmeyi ilke edinmiş ve hiçbir tarafgirlik takınmadan eşitsizliği gördüğü her noktaya kalemini uzatmaya çalışmıştır. Edebiyat dünyasına artarda kazandırdığı güçlü öyküleri ile bir olay yaratan Füruzan, kent yoksulluğu, kadın yoksulluğu, kültürel farklılık konuları ile göçmenlerin yaşadığı sorunları eserlerinde işlemiştir. Eserlerinde genel olarak kadın, çocuk ya da işçi karakterlerine odaklanan Füruzan’ın, bu çalışmada irdelenen öyküsü Bir Evin Dıştan Görünüşü, cumhuriyet değerlerine bağlı otuz yıllık memur Rahmi Bey karakterini merkeze alır. Öyküde dürüst bir devlet memurunun benimsediği iş ahlakından ötürü terfi alamaması ve bunun üzerine ailesi ile yaşadığı çatışma ortamı bürokratik yozlaşmanın arka planı gösterilerek anlatılır. Çalışmanın amacı, cumhuriyetimizin 100. Yılında bir cumhuriyet çocuğu olan Füruzan yazınını kısaca anlatmak ve Bir Evin Dıştan Görünüşü öyküsü ile Füruzan’ın toplumun aksayan yönlerini edebi mesele haline getirişini göstermektir.