İnkılapçı ve Popüler Bir Yazar: Ethem İzzet Benice - Sayak, Bülent (Cumhuriyet’in 100. Yılında 100 Türk Yazar, 2024)
Cumhuriyet’in ilanı ile kurulan ulus devleti, söylemsel olarak düzenleme ve kitlelere aktarma sorunu edebiyata yüklenen anlamı şekillendirir. İdeolojinin taşıyıcısı olma sorumluluğu yüklenen yazar, yeni rejimin hayat tasavvurunu kendine rehber edinir. Ethem İzzet Benice (1903-1967), inkılap(çılık) düşüncesini kaleminin temel motivasyonu kabul eden dönem yazarları arasında yer alır. Kemalist anlayışı, edebî alanda üretme ve yaygınlaştırma mücadelesi verir. Gerek fikrî temayüllerinin etkisi gerekse yaşadığı çağın gerçeğini sunma kaygısıyla Türk toplumunun yaşadığı köklü değişime ayna tutar. Gazeteci ve romancı kimlikleriyle Osmanlı geçmişini eleştirir, yeni rejimi idealize eder. Modern aile ve yeni kadının Cumhuriyet değerleri odağında yapılandırılması gerektiğini savunur. Bütün bu yönleri ve eserleri ile inkılap anlatısının anlaşılması konusunda okura önemli ipucları verir. Dolayısıyla Kemalizm söyleminin değerlendirilmesinde unutulmaması gereken bir başvuru kaynağı hâline gelir. Bu çalışmada Benice’nin biyografisi, kültür/edebiyat tarihindeki yeri, edebî fikirleri ve romanları ele alınacaktır. Benice’yi merkeze alan bu inceleme ile yeni rejimin Türk romanındaki yansımalarının ve ‘inkılap edebiyatı’ kavramsallaştırmasının çözümlenmesi amaçlanmaktadır.