Veri Toplama Süreci - Kaynar Şimşek, Aynur (Kuramdan Uygulamaya Hemşirelik Süreci, 2024)
Hemşirelik süreci, hemşirelik bakımının planlanması ve uygulanmasının sistematik ve akılcı bir yöntemidir. Amacı, hastanın sağlık durumunu, mevcut veya potansiyel sağlık sorunlarını belirlemek, belirlenen ihtiyaçları giderecek planlar oluşturmak ve özel hemşirelik müdahaleleri sunmaktır. Hemşirelik bakım sürecinin başarıya ulaşmasında en belirleyici faktör verilerin doğru ve eksiksiz toplanmasıdır. Verilerin toplanması sırasında yetersiz veya yanlış veri elde edilirse hemşirelik tanıları eksik veya yanlış olacaktır; yanlışlık aynı zamanda planlama, uygulama ve değerlendirme aşamalarına da yansıyacaktır. Bu açıdan veri toplama aşaması kritik öneme sahiptir. Verilerin toplanması süreci hastaya ait verilerin sistematik ve sürekli olarak; (1)toplanması (2)düzenlenmesi, (3)doğrulanması ve (4)kaydedilmesini içeren dört basamaktan oluşur. Veriler toplanırken gerekli olan bilgiye sahip olmak, hasta ve yakınları ile kurulacak etkin iletişim verilerin eksiksiz toplanmasında temel gerekliliktir. Bu konuda hemşirelerin gerekli donanıma sahip olmaları bakım kalitesi açısından önemlidir.