Aile Temelli Kariyer Müdahaleleri - Işık, Erkan (Kariyer Psikolojik Danışması ve Rehberliği Uygulamaları, 2024)
Kariyer kararları, bireylerin hayatlarında verdikleri en kritik kararların başında gelmektedir. Bu kritik karar süreci, sadece bireyin mesleki hedeflerine ulaşmasına yardımcı olmakla kalmaz, aynı zamanda bu hedeflere ulaşırken çeşitli dış etkenleri anlamayı ve yönetmeyi de içerir. Bu dış etkenlerden biri de aile dinamikleridir ve özellikle daha toplulukçu kültürlerde kariyer karar süreçlerinde aileler en önemli faktörlerden biri olarak öne çıkmaktadır. Dolayısıyla bireylerin kariyer süreçlerinde ailelerini de sürece dahil edebilmeleri ve onların desteklerini alabilmeleri önemli bir hedeftir. Her birey, ailesinin içinde büyürken, aile üyeleri arasındaki ilişkilerin ve etkileşimlerin bir parçası olur. Bu etkileşimler, bireyin değerleri, inançları ve hayata bakış açısı üzerinde önemli bir iz bırakır. Kariyer seçimleri, genellikle aile dinamiklerinden ve aile üyelerinin beklentilerinden etkilenir. Bir gencin, yetişkinlik dönemine geçiş yaparken ailesiyle kurduğu iletişim ve bu iletişimin niteliği, kariyer yolculuğunun belirleyici bir unsurudur. Bu açıdan, özellikle kariyer kararları açısından kritik dönemlerde ailelerle yaşanabilecek çatışmaların daha kolay çözülebilmesi, bu kritik süreçlerden öncesinde uygulanabilecek kariyer müdahaleleri ile mümkün olabilecektir. Bu müdahaleler sayesinde bireylerin kariyer süreçlerinde ailelerini bir “engelden” çok bir “destek kaynağı” olarak algılama olasılıkları artabilecektir. “Aile Temelli Kariyer Müdahaleleri” başlığı altında ele alınan bu bölümde, bireylerin kariyer süreçlerine ailelerini dahil edebilmelerini, ailelerinin desteklerini alabilmelerini ve kariyer süreçlerinde aileleriyle iş birliği içerisinde çalışabilmelerini kolaylaştırabilecek uygulama örneklerinin tanıtılması amaçlanmıştır. Bu amaçla etkinlikler temel olarak öğrencilerin kariyer süreçlerine ailelerini de dahil edebilmelerini ve aile üyelerinin kariyer süreçleri ile kendi kariyer süreçleri arasında ilişkiler kurabilmelerini hedeflemektedir.