Kariyer Psikolojik Danışması ve Rehberliğinde Nicel Değerlendirmeler - Mutlu Çaykuş, Tansu (Kariyer Psikolojik Danışması ve Rehberliği Uygulamaları, 2024)
Kariyer desteğine ihtiyaç duyan bireyleri ve bireylerin niteliklerini yakından tanımak kariyer psikolojik danışmanlığı sürecinin temel bileşenlerinden biridir. Bireylerin güçlü ve geliştirilebilir yönleri, ilgi alanları, yetenekleri, algıladıkları kariyer destekleri ve engelleri, kariyer ihtiyaçları gibi özelliklerinin bireylerle iş birliği halinde belirlenmesi, bu özellikleri değerlendirmeye yarayacak araçların seçimi, değerlendirme aracının uygulanması ve değerlendirme sonuçlarının desteğe ihtiyaç duyan bireylerle paylaşılması bireyin kariyerini yapılandırmasına ve kariyer hedeflerine ulaşmasına olanak sunmaktadır. Değerlendirme sürecinde genellikle nicel (test teknikleri) ve nitel (test dışı teknikler) değerlendirme araçları kullanılmaktadır. Nicel değerlendirme araçları kullanılarak standardize edilmiş test puanlarına dayalı olarak ölçümler yapılmaktadır. Nicel değerlendirme araçları hem bireysel hem de gruplara uygulanma imkânı verdiği, süreç standartlaştırılmış bir yapıda olduğu, elde edilen sonuçlar objektif şekilde yorumlanabildiği ve danışanın sonuçları ile diğer bireylerin sonuçlarını karşılaştırma imkânı sunduğu için nicel değerlendirme süreci pek çok kariyer danışmanı tarafından yürütülmektedir. Nicel değerlendirme süreci değerlendirmenin gerekliliği yönünde karar alınmasıyla başlamaktadır. Ardından danışanın özelliklerine ve ihtiyaçlarına, değerlendirme aracının niteliklerine, terapötik ilişkinin yapısına ve oturumların amacına uygun değerlendirme aracı seçmektedir. Bu aşamadan sonra değerlendirme ortamda gerekli düzenlemeler yapılmakta ve danışan değerlendirme sürecine yönelik hazırlanmaktadır. Takip eden diğer aşamada ise değerlendirme sonuçlarının yorumlanması ve değerlendirme raporunun oluşturulması gerekmektedir. Değerlendirme sonuçlarının kariyer desteğine ihtiyaç duyan bireye (danışan, öğrenci, çalışan) açıklanması nicel değerlendirme sürecinin son aşamasını oluşturmaktadır. Nicel değerlendirme sürecinde takip edilmesi gereken her bir aşamada kariyer psikolojik danışmanları belirli hususlara dikkat ederek sürecin danışanın yararı doğrultusunda tamamlanması için çaba gösterirler.