Seramik Pişirim Teknikleri - Çevik, Derya; Çeliker, Deniz (Plastik Sanatlar Alanında Seramik ve Cam Üzerine Yaklaşımlar 1-Parsıl, 2024)
Seramik ürünler ilk ortaya çıkışı tam olarak bilinmese de arkeolojik buluntular bize en eski el sanatları ürünlerinden biri olduğunu göstermektedir. Başlangıcından bu yana farklı üretim ve pişirim teknikleri ile çeşitlenen seramik ürünlerin üretim süreçleri kilin hazırlanması, şekillendirme ve pişirim olmak üzere üç aşamada gerçekleştirilmektedir. Kilin doğada kolay bir şekilde bulunması üretimin her dönem ve kültürde yapılabilmesine olanak sağlamıştır. Seramik ürünün son ve dayanıklılık kazandıran işlemi olan pişirme işlemi de dönem imkânlarına göre zaman içerisinde çeşitlenmiştir. Pişirim teknikleri geleneksel, alternatif ve endüstriyel fırın pişirimleri olmak üzere üç farklı yöntemde yapılmaktadır. Her bir yöntem kültürel ve zamansal olarak farklılıklar barındırmaktadır. Bu çalışmada pişirim yöntemlerindeki farklılıklarının neler olduğunun tespiti ve günümüze kadar geçen süreç boyunca uygulanmış olan pişirim yöntemlerinin nasıl yapıldığının tanıtılmasını amaçlanmıştır. Çalışmada nitel araştırma yöntemlerinden literatür taraması yöntemi kullanılmıştır. Tarama sonucu elde edilen veriler doğrultusunda pişirim tekniklerinde geçmişten günümüze kadar uygulanan yöntemler sınıflandırılarak tanıtılmaya çalışılmıştır. Bu kapsamda geleneksel pişirim tekniklerden ilerlenerek ilkel, alternatif ve endüstriyel fırın pişirimi yöntemlerinin tamamı farklı kültürdeki tespit edilebilen örnekleri ile çalışmaya alınmıştır.