Günümüz Modern Mimari Yapılarda Seramik Panoların Estetik Rolü’nün Günümüz Sanatçı Eserleri ile Değerlendirilmesi - Yalçın, Burhan (Plastik Sanatlar Alanında Seramik ve Cam Üzerine Yaklaşımlar 1-Parsıl, 2024)
Mimari tasarımın ayrılmaz bir parçası olan seramik mimari yapılarda dekoratif ve fonksiyonel amaçlı üretilmektedir. Türkiye’de iç ve dış mimari yapılarda seramik kullanımı Selçuklu dönemine kadar uzanmaktadır. Özellikle modernist yaklaşımlarla 1950’li yıllardan sonra iç ve dış mekanlarda seramik uygulamalar yapılarda kullanımı daha da hızlanmış ve günümüzde de daha modern teknolojilerle ilerlemektedir. Çoğunlukla dini ve sosyal yapılarda, otel, şirket binaların iç ve dış yüzeylerinde, kültür merkezlerinde seramik pano uygulamaları yer almaktadır. Bu çalışmada Anadolu’da geçmişten günümüze kadar çağdaş mimari yapılarda gerçekleştirilen seramik pano uygulamaların estetik yorumlamaları ve teknik uygulama biçimleri incelenmiş olup cumhuriyet dönemi ve günümüz sanatçılardan; Füreya Koral, Hamiye Çolakoğlu, Serdar Mutlu ve Nurettin Gülaçtı gibi sanatçıların panoların kompozisyon düzenlemelerine ve bezemeleri estetik açıdan ele alınmıştır.