Sürdürülebilir Yapı Tasarımı - Çakır Kıasif, Gözde (Mimarlıkta Yapı Bilgisi, 2024)
Teknolojinin gelişmesiyle birlikte üretim-tüketim hızındaki ivmelenme dünyadaki kaynakların savurganca tüketimine neden olmuştur. Enerji ihtiyacının büyük bir oranının fosil yakıtları üzerinden sağlanması küresel ısınma ve kirliliğe neden olarak birçok çevresel sorununun ortaya çıkmasına neden olmuştur. Ayrıca oluşumu çok uzun yıllar süren fosil yakıtların, geleceğin enerji ihtiyacına cevap veremeyeceği ortaya konulmuştur. Bu durum sürdürülebilirlik için yeni enerji kaynaklarına başvurulması durumunu gündeme getirmiştir. Çevresel sorunlar ile mücadelede ulusal ve uluslararası birçok çalışma yapılarak inşaat sektörünün doğal kaynakların tüketiminde ve küresel ısınmanın yaşanmasında baş aktörlerden biri olduğu ispatlanmıştır. Bu süreçten sonra yapı endüstrisi üzerine düşen sorumlulukları yerine getirerek sürdürülebilir teknolojileri araştırmaya ve uygulamaya başlamıştır. Çalışmanın amacı küresel ısınma ve iklim krizi gibi çevresel sorunlar ile mücadelede yapı sektörünün sürdürülebilir yapım sistemlerini benimseyerek ciddi boyutta başarı elde edebileceğini ortaya koymaktır. Çalışma kapsamında öncelikle sürdürülebilir kalkınma kavramı çevresel, sosyal ve ekonomik boyutuyla ele alınmıştır. Daha sonrasında sürdürülebilir yapı tasarımı etkin kaynak yönetimi, yapılarda yaşam döngüsü tasarımı ve biyolojik yapı tasarımı olarak geçen üç ana ilke üzerinden irdelenmiştir. Bu üç ilke kapsamında hangi stratejilerin ve yöntemlerin kullanılabileceği ortaya konmuştur. Son olarak ise Dünya Yeşil Bina Konseyine üyeliği olan ülkelerce kabul gören sürdürülebilir sertifikasyon sistemleri incelenmiştir. Sonuç olarak yapı sektörünün enerjiyi, suyu, malzemeyi ve doğal alanları etkin kullanarak, sürdürülebilir yapı yaşam döngüsü modelini benimseyerek ve biyolojik yapı tasarımının gözeterek sürdürülebilir kalkınma adına ciddi katkılar sağlayacağı ortaya konmuştur.