20. Yüzyıl Avangardı: Keşifler, Deneyler ve Yeni Ses Manzaraları - Sakarya, Uğur Cihat (Geçmişten Günümüze Batı Müziği Tarihine Yolculuk, 2024)
Bu bölümde ilk olarak 20. yüzyıl başında Avrupa’nın genel bir görüntüsü verilmiştir. Ardından tonaliteye karşıt bir dil geliştirme amacında birleşen ancak uygulamada birbirinden ayrılan türlü akımlar, teknikler ve örnek eserler üzerinden yüzyılın ilk yarısında müziğin gelişimi incelenmiştir. Bu doğrultuda incelenen akımlar: Yeni Ulusalcılık, Anlatımcılık, Gelecekçilik ve Yeni Klasikçiliktir.