19. Yüzyılda İtalyan Romantik Operası - Yavuz, Elif Damla; Önder, Erdener (Geçmişten Günümüze Batı Müziği Tarihine Yolculuk, 2024)
Bugün Gioacchino Rossini, Gaetano Donizetti, Vincenzo Bellini ve Giuseppe Verdi’nin eserleri neredeyse opera ile eş anlamlıdır, ancak bu eserler farklı sosyo-ekonomik unsurların etkisinde ortaya çıkmıştı. Orta sınıf konser izleyicisi artmış, yeni izlerkitle yeni bir repertuvar talep eder hâle gelmiş, opera, pek çok Avrupa ülkesini birbirine bağlayan bir iş kolu hâline gelmişti. Bestecilerin, librettistlerin, şarkıcıların ve siyasi otoritelerin bir arada olduğu bu sahnede başvurulan kaynaklar, öncesinden daha kozmopolitti; konular, çok daha uzak coğrafyalarda geçiyordu; bununla beraber ulusalcı idealler, uzak görünen olgular ve kişilerde dahi gözlemlenebiliyor ya da kolayca böyle yorumlanabiliyordu.