Viyanalı Ustalar ve Sonat Formu - Karabiber, Onur (Geçmişten Günümüze Batı Müziği Tarihine Yolculuk, 2024)
On sekizinci yüzyıl Avrupa’da Aydınlanma felsefesinin ve ona bağlı gelişen rasyonel düşüncenin toplumsal-ekonomik hemen her alana yayıldığı bir çağ oldu. Bu gelişmeleri büyük toplumsal devrimler izledi. Böyle bir ortamda müzik dünyasının da yüzyılın ikinci yarısıyla beraber yeni bir evreye girmesi gecikmedi. Bugün “Viyanalı Klasikler” ya da “Viyana Okulu” gibi ifadeler üzerinden andığımız Haydn, Mozart ve Beethoven gibi Ortak Uygulamanın üç büyük ismi de tam bu döneme denk geldiler. Bu çalışmada adı geçen Viyanalı Ustaların gerek kendi hikâyeleri gerek kesişen yolları ele alınırken aynı zamanda dönemin en bilinen biçimlerinden biri olan sonat allegrosu formunun temel özelliklerine de kısaca yer verilmiştir.