Nöropatik Ağrı, Kronik Ağrı Sendromu ve Maluliyet Değerlendirilmesi - Bilgin, Tuğsan Egemen; Metin, Ali (Maluliyet Kalıcı Bedensel Hasarların Değerlendirilmesi, 2024)
Ağrı akut veya kronik olabilmektedir. Akut ağrı; doku hasarı ile ilişkili kısa süreli ağrılardır. Kronik ağrı; akut ağrı olarak başlamakta klasik ağrı tedavilerine yanıt vermeyerek 3-6 aya kadar uzayabilmektedir. Kronik ağrı sendromu kişinin biyopsikososyal yaşamını son derece olumsuz etkileyebilmektedir. Kronik ağrı sendromu tanısı koymak karmaşık bir süreçtir. Kullanılan tek bir laboratuar testi veya görüntüleme tekniği yoktur. Tanı için belirli semptomlar ve bulgular göz önünde bulundurulmaktadır. Ağrının; günlük yaşam aktiviteleri, iş kapasitesi, sosyal etkileşim ve genel yaşam kalitesi üzerine olumsuz etkilerini belirli bir standartta yakalayabilecek subjektif ve objektif yöntemler bulunmaktadır. KAS’da İş Göremezlik Raporu Düzenlenmesinde subjektif ve objektif yöntemler kullanılması kişiler arası farklılıkların en az indirilmesini sağlayabilecektir. Bu bölümde American Medical Association (AMA, Amerika Hekimler Birliği) Kılavuzunun 6. Baskısında Kişide Yetersizliğe Neden Olan Ağrıya Yaklaşımı değerlendirilmiştir. Ülkemizde yetersizlik değerlendirilmesi için kullanılan Erişkinler İçin Engelli Sağlık Kurulu Raporları Engel Oranları Alan Kılavuzunda ağrı bölümünün kronik ağrıya bağlı yetersizlik durumuna yaklaşımı örnek vakalar ile birlikte incelenmiştir.