Görme Sistemi Maluliyet Değerlendirmesi - Turan, Abdullah; Yıldırım, Hümeyra (Maluliyet Kalıcı Bedensel Hasarların Değerlendirilmesi, 2024)
Trafik kazaları ve iş yeri kazaları gibi travmalar sonucu görme sistemi yaralanmaları meydana gelmektedir. Yaralanmaların maluliyet değerlendirmesi, görme keskinliği ve görme alanı gibi ölçütler temel alınarak gerçekleştirilir; fakat farklı yönetmelikler ve kılavuzlar, bu değerlendirmeyi farklı standartlarla yapmaktadır. “Çalışma Gücü Ve Meslekte Kazanma Gücü Kaybı Oranı Tespit İşlemleri Yönetmeliği” ve “Erişkinler İçin Engellilik Değerlendirmesi Hakkında Yönetmelik” ülkemizde kullanılmakta ve arasında bazı farklılıklar bulunmaktadır. Bu nedenle çelişkili raporlar ve değerlendirmeler sık karşılaşılan bir durumdur. Amerikan Tıp Birliği kılavuzuna göre görme engelliliği, fonksiyonel sonuçlara dayalı olarak değerlendirilir. Bu değerlendirme, kişinin günlük yaşamını ne derece etkilediğine odaklanır. Görme yaralanmaları, tıbbi ve sosyal anlamda önemli sonuçlara yol açabilir, bu nedenle doğru değerlendirme büyük önem taşır.