Atriplex Bitkisinin Kullanım Alanları ve Hayvan Besleme Açısından Önemi - Alıcı, Aytaç Zafer (Tarımsal Araştırmalar, 2024)
Türkiye’deki meraların büyük bölümü aşırı otlatma ve toprak erozyonu nedeniyle bitki örtüsü yok olmuştur veya zayıf bir vejetasyona sahiptir. Çalılar kuru yem periyodunda küçükbaş hayvanlar için önemli bir yem kaynağıdır. Tuz çalısı olarak da bilinen Atriplex çalı bitkileri Chenopodiaceae familyasından olup, tek yıllık, iki yıllık veya çok yıllık otsu-çalımsı, dik veya yarı dik büyüme şekline sahip kuraklığa ve tuzluluğa dayanıklı bitkilerdir. Atriplex’lerin 400’den fazla türü tanımlanmıştır. Atriplex türlerinin gen merkezi genellikle Avustralya kıtası olup dünyanın kurak ve yarı kurak bölgelerine buradan yayılma göstermişlerdir. Dünyanın hemen hemen her yerinde Atriplex türlerine rastlanmaktadır. Atriplex çalı bitkileri, tarımının kolay yapılması, çayır ve meraların üzerindeki aşırı otlatma baskısını hafifletmesi, meraların toprak yapısının bozulmasını durduracak nitelikte olması, maliyetinin düşük olması, dünya genelinde sorunlu alanlarda kullanılıyor olması gibi avantajları nedeniyle son yıllarda dikkat çekmekte ve alternatif bir yem bitkisi olarak değerlendirilmektedir. Atriplex türleri ile yapılan çalışmalar, bitkinin ham protein, vitamin ve mineraller bakımından zengin olduğunu göstermiştir. Bu özellikleri nedeniyle, hayvanlar için önemli bir yem kaynağı olan Atriplex türleri, kurak ve yarı kurak bölgelerde hayvan beslemede başarıyla kullanılabilecek bir yem bitkisidir.