Nematod Feromonları - Göze Özdemir, Fatma Gül (Tarımsal Araştırmalar, 2024)
Feromonlar organizmaların davranışlarını, gelişimini ve fizyolojisini yönlendirir. Caenorhabditis elegans'ı nematodu kullanılarak yapılan son çalışmalarda, gelişimsel kararların ve farklı davranışların düzenlenmesinde feromon görevi gören geniş bir askarosit metabolitleri yelpazesi ortaya çıkarılmıştır. Askarositler, yağ asidi benzeri yan zincirlere bağlı dideoksişeker askarolizinden oluşan nematoda özgü sinyal molekülleridir. Yan zincir uzunluğunun modifikasyonu ve çeşitli kısımlarla türetilmesi, askarositlerin yapısal ve fonksiyonel çeşitliliğini oluşturmaktadır. Askarositlerin, cinsiyete özgü çekim, itme, toplanma, koku esnekliği ve dauer oluşumu dahil olmak üzere çeşitli davranışlarda rol oynadığı belirlenmiştir. Bu davranışların oluşumunda konsantrasyonların önemli olduğu ortaya çıkarılmıştır. Dauer oluşumunun ortaya çıkarılması nano ila mikromolar askarozit konsantrasyonlarını gerektirirken, davranışsal yanıtlara femto ila pikomolar aralıktaki konsantrasyonlar aracılık edebilir. Bu bölümde askarositlerin sentezi, düzenlenmesi ve fonksiyonları açıklanmaya çalışılmıştır.