Filmlerde Şiddetin Temsili ile Kimlik Bulma Çabası ve Sembolik Alt Metinler: Zift filmi Analizi - Çipe, A. Kemâl (Şiddetin Sineması, 2023)
2008 yapımı Zift filmi Bulgaristan asıllı yönetmen Javor Gardev’in ilk filmidir. Zift filmi karakter açılımları, senaryo yapısı ve görsel göndermeleri ile çoklu okumaya müsait olan bir yeni kara film örneğidir. Bu çalışmada şiddetin filmlerde temsil aracı olarak kullanılmasının, karakterin film içindeki yolculuğunda şiddet ile nasıl şekillendiğinin çözümlemesi yapılmıştır. Sembolik alt metinlerin filmlere yerleştirilmesi ve bu sembollerin bir alt metin oluşturması Zift filmi üzerinden analiz edilmiştir. Genellikle şiddetin yoğunluk kazandığı suç ve suç işlenen mekanlar kara filmlerde öne çıkmaktadır. Şiddet kullanımı ile oluşturulan temsillerin kara filmlerde yoğunluk kazanması bu çalışma için bir kara film örneği olan Zift filmini değerlendirmemizi sağlamaktadır. Zift filminin içinde tarihsel öğeler, sosyolojik ve politik yorumlar ana hikayenin içine sembolik bir anlatı ile başarılı bir şekilde yerleştirilmiştir. Bu çalışmada Zift filmindeki anlatı dili çözümlenirken şiddetin erkek ve kadın karakterler üzerinden temsil şekli analiz edilmiştir. Filmin çoklu anlatı dili bu analizi farklı pencerelerden değerlendirmemizi kolaylaştırmıştır.