Psikanalizde Biçim Sembol ve Renk: Mark Rothko Sanatının Derinlikleri - Kılıç, Ahmet Göktuğ; Yönyol, Abdulmusa (Sanatın İyileştirici Gücü 1 Farklı Bakış Açılarıyla Sanat ve İyi Oluş, 2024)
Soyut ekspresyonizmin önde gelen isimlerinden biri olarak 20. yüzyıl sanat dünyasına derin bir etki yaratan Mark Rothko, Sanatının temelinde psikanaliz ve derin ruhsal keşifler yatmaktadır. Rothko'nun eserleri, içsel dünyanın derinliklerine yolculuk etmeye davet etmektedir; Freud ve Jung'un psikanalitik teorilerine olan ilgisi, resimlerindeki semboller ve atmosferlerde açıkça görülmektedir. Sanatçının yaşadığı zorluklar ve içsel çatışmalar, eserlerindeki yoğunluk ve karanlık etkilerle ifade bulmaktadır. Renk kullanımı ve kompozisyonları, bilinçaltı semptomlarını ve kişisel deneyimlerini yansıtmaktadır. Rothko'nun resimleri, izleyicileri derin düşünce süreçlerine ve içsel sorgulamalara yönlendirirken, sanatın insan psikolojisi ve ruh dünyasıyla nasıl etkileşimde olduğunu anlamamıza da yardımcı olabilmektedir.