Somatizasyon Bozukluğunda Psikodrama ve Sanat Terapi Yöntemlerinin Gücü - Aluç, Nagihan (Sanatın İyileştirici Gücü 1 Farklı Bakış Açılarıyla Sanat ve İyi Oluş, 2024)
Somatizasyon ya da diğer bir ifadeyle bedensel belirti bozukluğu semptomların şiddetine bağlı olarak kişinin yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyebilir. Kökeni psikolojik olan bu bedensel semptomların iyileştirilmesi için kişiler maddi ve manevi kaynaklarını kullanırlar. Somatizasyon bozukluğunun ortaya çıkışı ve terapide çalışılmasına ilişkin pek çok yaklaşımın noktası somatizasyon bozukluğunun bireylerin duygularla baş etme becerilerinin eksikliğinden kaynaklandığıdır. Bu bölüm psikodrama kuramsal çerçevesinden sanat terapisinin bedensel belirti bozukluğu yaşayan kişilere nasıl faydalı olabileceğini üzerine bir incelemedir. Bu iki terapi yaklaşımının ortak noktası kişilerin kendilerini ifade etmelerinde sözel olmayan yolları kullanmalarıdır. Psikodrama ‘anlatma, yap’ ilkesiyle kişiyi eylemle ifade etmeye teşvik ederken, sanat terapisi duyguları ve deneyimleri sözcüklerle ifade etmekte zorlanan bireyler için güçlü bir ifade aracı olmaktadır. Bu bölümde somatizasyon bozukluğuna psikodrama kuramsal yaklaşımında önemle vurgulanan eylemin sanat terapisiyle sağlanması incelenmiştir.