Psikoanaliz ve Freud Kesişiminde Salvador Dali Resimleri - Yalçın, Burhan; Parsıl, Ümit (Sanatın İyileştirici Gücü 2 Farklı Bakış Açılarıyla Sanat ve İyi Oluş, 2024)
Psikanaliz, Sigmund Freud'un farkında olmadan geliştirdiği ve sanatçıların bireylerin iç dünyasını analiz etmelerine yardımcı olan önemli bir teoridir. Freud'un psikanalitik kuramı, sanatçıların kendi iç dünyalarına daldıkları, onları analiz ettikleri ve entelektüel çalışmalarında dile getirdikleri bir dönemi yansıtır. Psikanalitik kuramların sanatçıların evde bir şekilde sanat eserleri yaratmasında önemli bir rol oynadığı görülüyor. 20.Y.y en önemli teorilerinden biri olan psikanaliz, sanat psikanalizi sigmund freud un bilinçdışı geliştirdiği bireyin iç dünyasında çözümlenmesinde sanatçıları etkilemiştir. Freud'un, sanat eserlerinin üretim sürecinin ilk gününden itibaren bireyin iç dünyasında hakim olan zaman dinamikleri çerçevesinde birbiriyle ilişkili olduğunu savunan bir sanat teorisi geliştirdiği görülmüştür. Bu teoriler, sanatçıların kendi iç dünyalarına her zamankinden daha fazla daldığı ve kendi kendini analiz ettiği bir dönemde ortaya çıkan entelektüel süreçleri eserlerinde dile getiriyor. Psikanalizin kurucusu olan Freud Antik Yunan`ın mit dünyasından faydalanırken teorisinin önemli kavramlarından Oedipus kompleksini açıklar. Freud`un günlük olay ve arzuların da rüyaları etkileyebileceğini ifade etmesi ile çocukluğunda yaşadığı mazileri bir tür araç olarak rüyaların kaynağı olduğunu belirtir. Rüyanın nevroz tedavisindeki algı önemini belirtem freud bilinç döneminde örtülen düşünceleri rüya ile algıya dönüştürür. Rüya ve sanat eserinin hamuru Freud a göre ortaktır. Freud rüya yorumunu açıklarken rüyanın bir sanat eseri olduğunu ve hiçbir zaman dışarıdan göründüğü gibi kendini apaçık göstermeyeceğini ifade etmiştir. Freud'un serbest çağrışım dediği yöntemi kullanarak, rüyayı görene sorular sorarak rüyanın kökenine inebilirsiniz. Deneysel rüya yorumu yöntemini kullanan Freud, rüyaların çeşitli nedenlerle düzenlendiğini belirtir. Rüyaların duygusal anlamını ortaya çıkarmak için rüya görenlerden serbest çağrışım yoluyla rüyaları hakkında konuşmalarını istemeye başladı. Freud'un yorumu, bilinçdışında bulunan düşüncelerin değiştirildiğini veya bozulduğunu kabul eder.