Dışavurumcu Sanat Tedavisi Kapsamında Resim Sanatının Terapötik Etkisi - Alıç Özaslan, İnci (Sanatın İyileştirici Gücü 2 Farklı Bakış Açılarıyla Sanat ve İyi Oluş, 2024)
Resim sanatı güçlü bir sözsüz iletişim aracıdır. Dışavurumcu sanat terapisi içinde yer alan Resim Tedavisi ile kişiler bilinçdışındaki sözle ifade edemediği ve kendisinde rahatsızlığa neden olan duyguları kâğıt üzerinde sembol, renk ve çizgiler kullanarak aktardığında hem negatif duygu durumundan uzaklaşır hem de kendisi ve çevresiyle barış içerisinde olur, sağlıklı sosyal ilişkiler kurar, hayatı daha anlamlı hale gelir.İnsanın varoluşundan günümüze kadar malzeme ve uygulama yöntemleri çeşitliliği artmakla birlikte resim sanatı daima insanın duygu ve düşüncelerini yansıtan en sık kullanılan yöntem olmuştur. Her yaş grubunda multidisipliner bir yaklaşımla ve ekip çalışması ile uygulanabilen resim sanatı tedavisi ile globalleşen dünyada yalnızlaşan insan daha mutlu, üretken, özbenlik saygısı ve farkındalığı yüksek, kaygılarını kontrol edebilen bir birey olma yolunda mesafe alabilir. Diğer yandan literatürde de gördüğümüz bu alanda yapılan çalışma sonuçları resim terapisinin önemli bir destekleyici terapi şekli olduğunu göstermektedir. Resim terapisi gelişimi değerlendirmede yaş gruplarına göre, üretimi arttırma ve sosyalleşme amacıyla meslek gruplarına göre yapılabileceği gibi, travmaları olan kişilere, otistik, hiperaktiviteli, klinik olarak psikolojik bozukluk tanısı konulan hasta kişilere, bağımlılara tedaviye destek amaçlı ekip çalışması halinde uygulanabilmektedir. Resim terapisi ile hissedilen psikolojik baskının azaldığı, içsel barışını arttığı, kişilerarası iletişimin sağlıklı olduğu ve kişinin kendini ifade etmesinde iyileşme olduğu bu alanda yapılan çalışmalarda da kanıtlanmıştır.