Duygu Düzenlemede Sanat Terapisinin Etkisi - Gürlevik, Ezgi (Sanatın İyileştirici Gücü 2 Farklı Bakış Açılarıyla Sanat ve İyi Oluş, 2024)
Sanat, tarih boyunca insanın sezgileriyle var ettiği ve üretim yaptığı önemli araçlardan biri olmuştur. İnsanın sanatla kurduğu ilişki aynı zamanda dünya ile kurduğu ilişkidir. İnsan ortaya koyduğu eserler üzerinden varlık felsefesini gerçekleştirir ve iz bırakma ihtiyacını giderir. Sanat eylemi içerisinde kendi duygularını ve düşüncelerini dizginsiz bir şekilde serbest bırakır. Böylece duygularını somut bir varlığa dönüştürüp inceleme imkânı bulur. Duygularını sanat aracılığıyla dışa vurma eylemi; stresi, gerilimi rahatlatır ve ruhu şifalandırır. Sanat terapisi, sanatın iyileştirici gücünü kullanarak danışanın ortaya koyduğu gerçekliği analiz eder ve sağaltım olanağı sunar. Uzman sanat terapisti kişiye sanatsal bir yönelim vermez, sanatı öğretmez, aksine danışandan benliğini özgür bırakarak müdahalesiz bir şekilde sanat eylemini/uygulamayı gerçekleştirmesini ister. Terapistin eylem alanı, danışanın ortaya koyduğu sanat eserini bilinç dışı sembolleri irdeleyecek şekilde değerlendirmektir. Kişi bu yöntemle duygularını tanır, duygusal tepkilerini inceler ve kabullenir. Sanat terapisi, duygu düzenleme konusunda parlak sonuç veren en etkili araçlardan biridir. Duygu düzenleme becerisine sahip olan, bunu geliştiren ve koruyabilen bir birey toplum içerisinde sağlıkla ve tatmin dolu yaşar. Yenilenen her kuşakla birlikte yeni ilişki türleri ve çatışma biçimleri doğar. Sanat terapisinin yaratıcı şifasıyla duygularını dengeleyen kişi kendi jenerasyonunu vizyoner bir şekilde temsil eder ve diğer kuşaklarla barış içinde yaşar.