Yaşlı Bireylerde El Sanatları Uğraşının Ruh Hali Üzerindeki Etkisinin İncelenmesi (Amerika Teksas-Denton Brookdale Senior Solution Yaşlı Bakım Evi Örneği) - Ekinci, Esra (Sanatın İyileştirici Gücü 3 Farklı Bakış Açılarıyla Sanat ve İyi Oluş, 2024)
Kayıtlı tarihin başlangıcından bu yana, birçok kültürde insanlar, iyileşme sürecinde sanatı ve yaratıcı ifadeyi güçlü bir araç olarak kullanmışlardır. Sanat, yaşananları keşfetmeye, ifade etmeye ve hayat hikayesine entegre etmeye yardımcı olarak anlam kazandırmakta ve rahatlama sağlamaktadır. Yaratıcılık, kişinin özüyle bağlantı kurmasına olanak tanımaktadır.Sanatın psikolojik ve fizyolojik iyileştirici özellikleri bilim camiası tarafından kabul edilmiş ve buna dayalı olarak sanat terapisi alanı ortaya çıkmıştır. Araştırmalar, sanat ile uğraşmanın refahı artırdığını, üzüntü ve öfkeyi azalttığını, mizah ve umut duygusunu geliştirdiğini göstermektedir. Yapılan bu çalışma ile, sanatsal faaliyetlere katılımın yaşlı bireyler arasında iyi oluş halinin sağlığa olan etkileri incelenmektedir. Çalışmanın amacı, bireylerin mevcut ruh hallerinden uzaklaşmalarını sağlamak, yaşlılığa bağlı olumsuz düşünceleri ötelemek, ortaya çıkarılan ürünlerin verdiği haz ile özgüvenlerini pekiştirmek ve yaşlı bireyleri sosyalleştirmektir. Bu bağlamda, sanatsal faaliyetler terapi amacı gütmemekte, bireylerin kendilerini sanat yoluyla ifade etmelerini ve farkındalık kazanmalarını sağlamayı hedeflemektedir. Bu çalışma, Amerika Birleşik Devletleri’nin Teksas Eyaleti, Denton şehrinde bulunan Brookdale Senior Living Solutions yaşlı bakım evinde üç farklı sanat etkinliğinin yaşlı bireylerin ruh hali üzerindeki etkilerini inceleyerek gerçekleştirilmiştir. Çalışma sonucunda elde edilen bulgular incelendiğinde, etkinliğe katılan yaşlı bireylerin kendi aralarında sosyalleştiği ve çalışmaları yaparken heyecanlı ve ilgili oldukları, neşe, mutluluk, özgüven, gurur duyma tutum ve davranışları gösterdikleri gözlemlenmiştir.