Bilinçli Farkındalık Temelli Sanat Terapisi (MBAT) - Orak, Oya Sevcan (Sanatın İyileştirici Gücü 3 Farklı Bakış Açılarıyla Sanat ve İyi Oluş, 2024)
Bilinçli Farkındalık Temelli Sanat Terapisi (MBAT), terapötik etkisi kanıtlanmış olan Bilinçli Farkındalık Temelli Stres Azaltma Programı (MBSR) ile sanat terapisini birleştiren bir yaklaşımdır. MBAT’de Kabat-Zinn tarafından geliştirilmiş MBSR’ın stres azaltma prensipleri sanat terapisi teknikleri ile eklektik bir yaklaşım içinde uygulanmaktadır. Bu yaklaşımda MBSR’ın tutumsal temelleri, meditasyonlar, yoga, günlük yaşamda bilinçli farkındalık alıştırmaları gibi yaklaşımlar resim, boyama, heykel ve şiir gibi sanatsal yaklaşımlarla bütünleştirilmektedir. MBAT, beden ve zihin süreçlerini tam anlamıyla ve eş zamanlı olarak harekete geçirmekte olup stres ve buna bağlı psikolojik değişkenler üzerinde olumlu etki etkiye sahip olduğu araştırmalarla kanıtlanmıştır.