Toprağın Sesi: Bayramiçli Annelerin Paylaşım ve İfade İhtiyaçlarına Yönelik Yaratıcı Atölyeler Serisi - Katıgöz, Betül; Uludağ, Derin (Sanatın İyileştirici Gücü 3 Farklı Bakış Açılarıyla Sanat ve İyi Oluş, 2024)
Toprağın Sesi: Bayramiçli Annelerin Paylaşım ve İfade İhtiyaçlarına Yönelik Yaratıcı Atölyeler Serisi, katılımcıların aktif rol aldıkları, sanatsal ve terapötik pratiklerin bir arada uygulandığı bir süreç tasarımıdır. Toprağın Sesi Projesi, yürütücülüğü Betül Katıgöz tarafından yapılan ve Avrupa Birliği Projesi olan CultureCIVIC: Kültür Sanat Destek Programı tarafından finanse edilen çok disiplinli sosyal bir sanat projesidir. Proje iki bölümden meydana gelmiştir. İlk bölüm, annelerin kendi duygu ve ihtiyaçlarını fark edip dile getirmelerini, toplum içinde görülmelerini ve duyulmalarını sağlamaya yönelik ses, resim ve kil atölyeleri serisi; ikinci bölüm ise yaratıcı üretim sürecini takiben, atölyelerin çıktılarından ilham alınarak tasarlanacak, kolektif aklın izlerini taşıyan kamusal bir yerleştirme eserinden oluşmaktadır.Atölyeler Seri’sinde, katılımcılara bedensel, psikolojik ve duygusal hallerine dair farkındalık kazandırmaya ve bu farkındalıkların güven ortamı içinde ifade bulmasına yönelik yöntemleri deneyimlediği; çeşitli sanatsal pratikler ve sağaltım yolları alanında uzman yürütücüler eşliğinde uygulanmıştır. Bu metinde Toprağın Sesi Projesi kapsamında gerçekleşen Suyun Halleri: İmgelem ve Resim Atölyesi ve Somatik Beden Pratikleri ile Kil Atölyelerine dair uygulanan yöntemler, içerikleri ile neden- sonuç ilişkisi içerisinde aktarılmaktadır.