Özdüşünümsel Bir Değerlendirme: Franco ile Açılan Bir Çemberi Kapatmak - Taş, Sinem (Sanatın İyileştirici Gücü 3 Farklı Bakış Açılarıyla Sanat ve İyi Oluş, 2024)
Bu çalışma Lizbon Üniversitesi, Güzel Sanatlar Fakültesi’nde devam eden doktora araştırmasına temel oluşturan AUTRUI uluslararası fotoğraf projesinin üretim aşaması sırasında meydana gelen bir deneyimin öz-düşünümsel yolla değerlendirilmesi amacıyla kaleme alınmıştır. Metodolojik olarak öz-düşünümsel ve öyküsel bir anlatım tarzını benimseyen bu bölümün amacı makale yazarının İspanya’nın Katalan bölgesindeki Girona şehrinde tanıştığı ve röportaj yaptığı Francesca Pujol Fabré (Paquita) ile olan sanatsal faaliyetin 90 yaşındaki Paquita için dönüştürücü etkisini ele alarak sanatın iyileştirici gücüne dair katkı sağlamaktır. Sanatsal yaratımın kişi üzerindeki etkilerini anlamak için izlenecek yöntemler yapılan röportaj dahilinde anı analizi ile birlikte hafıza çalışmasını içermektedir.Bu çalışma üç bölümden oluşmaktadır. İlk bölümde AUTRUI fotoğraf projesi ve bağlı olduğu sanatsal aktivite ile ilgili bilgi verilmekte, ikinci bölümde Girona’daki görüşme deneyimi ve eserin oluşma süreci ele alınmaktadır. Üçüncü bölümde ise sanatın iyileştirici etkisi bu öz-düşünümsel deneyim üzerinden değerlendirilmektedir.