Banksy, Toplumsal Olaylar ve Sanat Olarak Grafiti İlişkisi - Sertkaya, Nurşen (Sanatın İyileştirici Gücü 3 Farklı Bakış Açılarıyla Sanat ve İyi Oluş, 2024)
Grafiti, varlığı insanlık tarihinin başlangıcına kadar uzanan ancak popülerliğini son zamanlarda kazanmış olan bir sanattır. Bulunan ilk mağara resimleri grafitinin başlangıcı olarak kabul edilmiştir. Başlangıcından bu yana insanların duygularını yansıtma ihtiyacının bir ürünü olarak ortaya çıkmıştır. Grafiti, kimileri tarafından eleştirilip, vandalizm olarak nitelendirilirken kimileri içinse takdir edilmiş ve desteklenmiştir. Zaman içindeki gelişimi bu yöndeki politikaları da etkilemiştir. İlk zamanlarda yasaklanan, temizlenmesi için ciddi bütçeler harcanan grafitiler bugün devlet kontrolünde izinli olarak yapılabilmekte ve desteklenmektedir. Günümüzdeki en önemli grafiti temsilcilerinden Banksy ve çalışmalarına yer verilmiştir. Banksy’nin sanatın müzelerde sergilenmesine karşı görüşü ve bu amaçla yapmış olduğu eylemlerin grafitinin günümüzdeki tanınırlığına, toplumda edindiği yere ve destekçilerinin artması üzerinde önemli bir etkiye sahiptir.