Yaratıcı Sahnemizde Bir Keşif Yolculuğu: “Yaratıcı Dans ve Yaratıcı Drama Bağlamında Sanatın Dönüştürücü Gücü” - T. Girgin, İpek (Sanatın İyileştirici Gücü 3 Farklı Bakış Açılarıyla Sanat ve İyi Oluş, 2024)
Bu çalışmada yaratıcılık kavramı, yaratıcı drama ve yaratıcı dans alanlarının sanatın dönüştürücü gücüyle ilgili ilişkisi ele alınmıştır. Yaratıcı drama, çok sayıda bileşeni içinde barındırarak duygusal ve duyusal ifade, iletişim becerileri, empati kurma ve yaratıcılık gibi birçok yönde insanların gelişimine katkı sağlayan bir disiplindir. Yaratıcı dans ise, beden hareketleri ve ifadeleri aracılığıyla duyguları ve düşünceleri ifade etmenin özgür bir yoludur. Her iki alan da kişilerin özgün, özgür ve doğaçlama ilerlemelerine olanak sağlar. Böylece bireyler kendi ifade biçimlerini ve yaratıcılıklarını serbest bırakabilirler.Her iki alandaki uygulamalar, toplumsal ve kültürel bağları da güçlendirme konusunda önemli bir rol oynamaktadır. Gruplar arası iletişimi ve iş birliğini teşvik eden bu pratikler, bireylerin ve toplumların duygusal ve sosyal refahını destekleyerek daha sağlıklı bir yaşam tarzına katkıda bulunmaktadır. Makalede konuyu daha derinlemesine ele almak adına uzman görüşlerine yer verilmiştir. Dramaturg, sanat eğitimcisi, akademisyen, yaratıcı drama lideri, dışavurumcu sanat terapisi uygulayıcısı Sayın Doç. Dr. Selen Korad Birkiye ve Yaratıcı Dans Eğitmen Eğitimi Programı’nı Türkiye’ye getiren araştırmacı, sanatçı, eğitimci ve yazar Sayın Lerna Babikyan ile röportajlar gerçekleştirilmiştir.Bu süreçsel çalışma yöntemlerinin, insanların yaratıcılık ve duygusal zekâ becerilerini geliştirerek daha dengeli ve tatmin edici bir yaşam sürmelerine nasıl yardımcı olduğu anlatılmaktadır.