Sosyal Bilgiler Öğretiminde Ters Yüz Edilmiş Sınıf Modeli: Bir Alan Yazın Taraması - Yanık, Fundanur (Kadın Araştırmacıların Sosyal Bilimler Çalışmaları III, 2024)
Sosyal Bilgiler Öğretiminde Ters Yüz Edilmiş Sınıf Modeli: Bir Alan Yazın Taraması adlı çalışmada, öncelikle son yıllarda adını sıklıkla duyduğumuz, geleneksel öğretim modellerine alternatif bir öğrenme modeli olarak karşımıza çıkan Ters Yüz Sınıf Modeli nedir sorusuna cevap verilmiştir. Ardından bu modelin Sosyal Bilgiler Öğretiminde faydalı olabileceğine dair kanıtlar aranmıştır. Çalışmanın asıl amacı, Sosyal Bilgiler Öğretiminde Ters Yüz Sınıf Modeline yönelik yapılan lisansüstü çalışmaların çeşitli açılardan değerlendirilerek ulaşılan sonuçların ortaya konulması ve lisansüstü çalışmaların eğilimlerinin belirlenmesidir. Bu doğrultuda, elde edilen verilere dayanılarak lisansüstü araştırmalar; yayım yılları, türleri, araştırma yöntemleri, ele alınan konular, örneklem büyüklüğü, veri toplama araçları, örneklem özellikleri, veri analiz teknikleri ve araştırma sonuçları açısından ayrıntılı olarak ele alınmıştır. Çalışmada nitel araştırma desenleri içinde yer alan doküman incelemesi yöntemi tercih edilmiştir. Tarama kapsamında elde edilen verilerin çözümlenmesinde betimsel içerik analizi tercih edilmiştir. Her bir tez araştırmacı tarafından geliştirilen değerlendirme formu kullanılarak incelenmiş ve analiz edilmiştir. Ortaya çıkan sonuçlar sıklık (f) ve yüzde (%) değerleriyle tablo hâline getirilerek sunulmuştur.