Artırılmış Gerçeklik Uygulama Kullanımı Hakkında Fen Bilgisi Öğretmen Adaylarının Görüşleri - Ünsal, Feyza (Fen Eğitimi Araştırmalarına Güncel Bakış XI, 2024)
Artırılmış gerçeklik teknolojileri, gerçek dünyanın çeşitli teknolojik cihazlar, platformlar ve uygulamalar aracılığıyla zenginleştirilerek, farklı teknik ve yöntemlerle yaşamımıza daha fazla entegre olmaktadır. Eğitim açısından bakıldığında Artırılmış gerçeklik teknolojileri öğrencilerin yaşadıkları gerçek dünya ile sanal ortamı birleştirerek, öğrencilere etkili öğrenme deneyimi sunan ve soyut kavramları somutlaştırmalarına yardımcı olan bir teknolojidir. Fen bilgisi öğretmen adaylarının artırılmış gerçeklik uygulamalarına yönelik görüşlerini belirlemek amacıyla yürütülen bu çalışmada nitel araştırma yöntemi kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubu 2023-2024 güz döneminde İç Anadolu Bölgesinde bir Üniversitenin Eğitim Fakültesinde 4. sınıfta öğrenim görmekte olan 22’si kadın 4’ü erkek olmak üzere toplam 26 Fen bilgisi öğretmen adayı oluşturmaktadır. Araştırma da veri toplamak için öğretmen adaylarına görüşme formu uygulanmıştır ve nitel verilerden elde edilen sonuçları açıklamak için açık kodlama içerik analizi modeli kullanılmıştır. Ortaya çıkan bulgulara dayanılarak; artırılmış gerçeklik uygulamalarının etkili bir öğrenme ortamı oluşturabileceği, bu uygulamalar kullanılarak etkileşimli öğretimin yapılabileceği, bireysel ve grupça öğrenme ortamı oluşturabileceği söylenebilir.